Kako da nastavite sa zdravom ishranom na odmoru

Na odmoru je jednako važno da ostanete – fizički i mentalno zdravi kao što to činite i kada niste na odmoru. Ali takođe je jednako važno da ne gubite svoje dragoceno vreme na odmoru razmišljajući ili opsedujući sebe mislima o hrani.

 

Kao što verovatno možete pretpostaviti, moja filozofija oko odmora je slična mojoj filozofiji o svakodnevnoj hrani. Hrana koju jedemo ima za cilj da obezbedi hranljive materije, a takođe i da u njima uživamo.

 

Hrana može biti društveno ili iskustvo povezavanja, i ne bi trebalo da dolazi sa povezanom krivicom. Ovo se odnosi na hranu koju jedemo i svakodnevno, kao i na odmoru.

Evo nekoliko mojih saveta kako da ostanete zdravi na odmoru, da održite zdrav odnos sa hranom, a pre svega da se osećate dobro i fizički i psihički.

1. Slušajte svoje telo da biste ispoštovali svoju glad i žudnju.

Jedna od najjednostavnijih stvari koja mnoge ljude odbija od odmora je nedostatak rutine. Lako se navikavamo na naše svakodnevne rutine: doručak u 8 ujutro, ručak u podne i tako dalje.

Kao i tokom vikenda, na odmoru se ta rutina potpuno odbacuje.

Umesto toga, ovo je idealno vreme da pokušate da zaista izoštrite signale svog tela i slušate svoju glad.

Ako vaša porodica ide na doručak ujutru, razmislite o tome koliko ste gladni. Da li ste super gladni, gde tanjir palačinki sa prilogom slanine i voća dobro zvuči? Ili ste jutros manje gladni i želite da počnete samo sa voćem?

Ne postoji pravi ili pogrešan način da to uradite – na kraju krajeva, to je vaš lični nivo gladi. Ali ključ je u tome da bez obzira na sve, možete uživati u obroku – samo pratite svoje znake gladi.

Isto važi i za vaše želje za hranom. Zapitajte se šta zvuči dobro i za šta ste raspoloženi.

Odmor je i zaista zabavno vreme za isprobavanje nove hrane. Ako vidite neverovatnu pekaru ili restoran koji vam deluju primamljivo, zašto da ne!

 

2. Budite fleksibilni

Sve što je rečeno, budite fleksibilni! Hrana je važna, ali odmor ima mnogo više od same hrane.

Možda nećete moći da jedete kada ste tačno gladni. Možda ćete biti toliko zaokupljeni aktivnostima da ćete na kraju imati duge pauze između obroka.

Pokušajte da spakujete grickalice sa sobom kada možete. I budite otvoreni za jelo čak i ako u to vreme niste baš gladni.

Sloboda hrane omogućava fleksibilnost.

Ne morate da jedete tačno ono što žudite svaki put kada ste savršeno gladni. To je nekada zaista neizvodljivo!

 

 

3. Pokušajte da jedete voće i povrće kad god možete.

Kao i uvek, podsetnik: intuitivna ishrana i anti-dijeta ne znače suprotno zdravoj ishrani.

Ishrana jeste jako važna. Ali mnogo je važnije da ne budete opsednut time.

Jedan od glavnih razloga zašto volim i uvek ću vam preporučiti nutritivno kvalitetniju hranu, jeste zbog načina na koji se osećamo nakon obroka.

Daje nam energiju, pomaže našim telima da pravilno funkcionišu, održavaju redovno kretanje creva i još mnogo toga.

Iz ovih razloga, da biste se fizički osećali najbolje, pokušajte da jedete malo voća i povrća kada možete.

Svakako imajte na umu da vam ne govorim da ih morate jesti niti vam govorim koliko da jedete. Na kraju krajeva, to bi bilo protiv fleksibilnosti. A i nekim danima, možda će vam biti teško da pojedete bilo šta. I to je u redu.

Kada možete i kada vam se uklapa, uključite voće i povrće u svoje obroke. Dodata vlakna i hranljive materije će vam pomoći da se fizički osećate najbolje.

(I kao bonus, obavezno pijte puno vode!).

 

4. Dozvolite sebi da uživate u lokalnoj hrani.

Gde god da ste – Hrvatska, Grčka, Italija, Španija – uvek postoji lokalna hrana koja je posebna za tu destinaciju.

Dozvolite sebi da uživate. Na tom mestu ste samo ograničeno vreme. Dozvolite sebi sladoled, picu, giros, musaku, bilo koji lokalni specijalitet.

Hrana može biti emotivna i može biti veliki deo stvaranja uspomena. Zabavna je aktivnost otići po sladoled ili sladoled posle večere.

I posebno je to da imate mogućnost da uživate u nečemu što nemate kod kuće i što inače ne biste jeli.

Dozvolite sebi da uživate u ovim stvarima. Čak i ako niste gladni za njima ili žudite za njima.

Odmor je za stvaranje uspomena. A hrana može biti veliki deo tih uspomena.

 

5. Znajte da će se način na koji jedete razlikovati od normalnog – i to je u redu.

Potpuno je nerealno očekivati da na odmoru imate identičan način ishrane kao kada ste kod kuće, tj. kada niste na odmoru.

Umesto da se opterecujete i pokusavate da imitirate nacin ishrane kod kuće, pokušajte da  se opustite i da na odmoru razmisljate o drugim stavrima.

Dakle, umesto da pokušavate da jedete „savršeno“ (zaista ne postoji takva stvar kao što je „savršeno“ jelo) ili da sve što jedete registrujete u aplikaciju, dozvolite sebi da se opustite.

Ono što jedete na odmoru neće izgledati kao ono što jedete kod kuće. I to je u redu.

Vi ste na drugom mestu, radite drugačije stvari nego inače. Tako da i ishrana je drugacija.Sve u svemu, znam da može biti teško prepustiti se.

Zapamtite da su  iskustva i uspomene, daleko važnija od onoga što jedete i kako izgledate u kupaćem kostimu.

Nećete se osvrnuti i pomisliti „uh, nije trebalo da jedem taj sladoled“.  Već ćete se osvrnuti i pomisliti da je „uživanje u sladoledu bilo tako zabavno“.

 

Želim da se osećate dobro na odmoru fizički tako što ćete poštovati svoju glad i slušati svoje telo. Ali još više, mentalno, želim vam da se osećate dobro tako što ćete sebi dozvoliti da uživate u hrani bez bilo kakvog osećaja krivice.

Da li si spremna da pronađeš svoj balans sa hranom?

Nije ti potrebna još jedna nova dijeta, režim ili plan. 

SAZNAJ VIŠE