EMOTIVNO PREJEDANJE - Kako da izadjete iz začaranog kruga

 

Dobrodošli u novu epizodu mog podcasta! Ja sam Nada Vogt, a danas ćemo se pozabaviti temom koja često zbunjuje mnoge - emocionalno jedenje.  

Emotivno jedenje je kompleksna tema s mnogo zabluda koje stvaraju začarani krug za one koji se s njim suočavaju. Mnogi misle da rešenje leži u jednostavnom "jedite manje" ili "hrana je samo gorivo", ali istina je da emotivno jedenje zahteva zajednički rad s kvalitetnim psihoterapeutom i nutricionistom. 

 U današnjoj epizodi istražujemo različite aspekte emotivnog prejedanja - od situacija koje ga pokreću, do izazova u prepoznavanju pravih emocija koje stoje iza tog čina.  Važno je shvatiti da emotivno prejedanje nije znak lenjosti ili nediscipline, već duboko ukorenjena navika. Naše veze s hranom počinju još od najranijeg detinjstva, povezane s emocijama, brigom i ljubavlju.

Zato je važno razumeti da nije problem u samom činu jedenja, već u učestalosti i razlozima zašto se to dešava.  

Mnogi smatraju da je emocionalno prejedanje povezano isključivo sa stresom, ali često se javlja i zbog drugih emocija poput dosade ili usamljenosti. Identifikovanje tih emocija može biti ključno za razumevanje ovog obrasca ponašanja.  

Često se događa da se osobe nalaze u začaranom krugu obećavajući sebi da neće jesti emotivno, ali se na kraju dana to ipak dogodi. Važno je razumeti da postoje fiziološki i psihološki razlozi koji mogu voditi ka prejedanju, te da je ključno raditi na balansiranoj ishrani, ali i razumevanju svojih emotivnih reakcija.  

U današnjem videu istražujemo strategije i alate kako prepoznati obrasce ponašanja koji pokreću emotivno prejedanje. Razgovaramo o tome kako pauze i introspekcija mogu pomoći u razumevanju svojih emocija i misli koje stoje iza nagona za prejedanjem.  

U suštini, cilj nije samo zaustaviti sam čin jedenja, već razumeti šta pokreće tu potrebu za hranom. Svako od nas ima svoje jedinstveno iskustvo s emotivnim prejedanjem, te je važno pristupiti problemu sa svesti o vlastitim uzrocima i pronalaženju pravih strategija za rešavanje.  

Ako osećate da se borite s ovim problemom i da vam je potrebna podrška, razmislite o prijavi za coaching gde možete dobiti vodstvo i pomoć kroz ovaj proces oslobađanja od emotivnog prejedanja.  

 

Budite strpljivi sa sobom i zapamtite, svaki korak prema svesnijem pristupu ovoj temi je korak napred ka boljem razumevanju sebe i smanjenju uticaja emotivnog prejedanja u vašem životu.

Da li si spremna da pronađeš svoj balans sa hranom?

Nije ti potrebna još jedna nova dijeta, režim ili plan. 

SAZNAJ VIŠE