Test intolerancije na hranu

Da li ste čuli ili već isprobali test intolerancije na hranu? Već duži niz godina veoma popularna tema, i mislim da je pravi trenutak da na jednom mestu razjasnimo da li takvi testovi imaju smisla ili ne.

Hajde da malo detaljnije vidimo o čemu se tu radi.

ŠTA SU ALERGIJE NA HRANU?

Alergije na hranu podrazumevaju reakcije na proteine koji se nalaze u određenim namirnicama i to može biti životno ugrožavajuće.
Zatim, imuni sistem reaguje tako što produkuje Imunogolobulin E (IgE) antitela. Ova antitela zatim putuju do ćelija koje luče histamin koji zapravo izaziva alergijsku reakciju.

Postoje tri vrste alergijskih reakcija:
* IgE
* non IgE
* kombinovane koje podrazumevaju kombinaciju obe vrste

IgE reakcije su one koje ste sigurno nekada videli u filmovima, kada osoba jede nešto u restoranu i počne da se guši zbog alergije na kikiriki na primer i tu je neophodna hitna intervencija. Ovakav tip reakcija je nagli, brz i životno ugrožavajući.

Non igE reakcije mogu biti lokalizovane (npr. osip na koži) ili generalizovane (npr. celijaklija).

Kod kombinovanih bi primer bio ekcem.

KAKO SE RADI ALERGO TEST?

Alergo test se radi tako što se meri broj antitela koja se javljaju nakon izlaganja potencijalnom alergenu (namirnici).

Zvuči prosto i jednostavno, ali je problem to što standardni testovi koji se rade na intoleranciju ne mere igE antitela već IgG koja nisu pokazatelj reakcije (alergije), već samo izloženosti hrani.
Prosto rečeno, ti testovi ne pokazuju na šta ste alergični već kojoj hrani ste najizloženiji, koju hranu ste najviše jeli ili niste.

I to nema nikave veze sa tolerancijom ii intolerancijom.

Međutim, neko je to iskoristio kao pogodan mamac za sve one koji su gojazni ili prosto zainteresovani za ishranu i odatle toliko ljudi koji bespotrebno izbacuju namirnice iz svoje ishrane, stvarajući sebi samo još veću anksioznost po pitanju toga.

Takođe, gastroenterolozi govore o tome kako imaju problem sa pacijentima koji imaju problema sa digestivnim traktom jer se često podvrgnu pomenutom testiranju, zatim izbacuju važne grupe namirnica i naprave sebi još veći problem.

Međutim, ono što je zapravo najproblematičnije je to što se dešava da osobe na kraju saznaju da ti testovi ne govore ništa o intoleranciji na hranu, ali se i dalje plaše. Slično kao sa ugljenim hidratima, većini je potrebno određeno vreme da prihvate ono čega su se dugo plašili kada je mršavljenje u pitanju.

Ukoliko sumnjate da imate problem sa određenom hranom, konsultujte lekara, alergologa koji će vam odraditi adekvatne testove pomoću kojih ćete zaista otkriti da li imate problem, a šarlatane i pseudonauku zaboravite.

Da li si spremna da pronađeš svoj balans sa hranom?

Nije ti potrebna još jedna nova dijeta, režim ili plan. 

SAZNAJ VIŠE