Kako do balans obroka koji su zasitni

„Često mi se dešava da nakon obroka ubrzo osećam glad ili samo imam želju da nešto drugo pojedem… kako mogu da izmenim ovo?“ ✨
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Evo 6 saveta kako da vaši obroci budu zadovoljavajući!
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
1⃣ FORMULA: Obavezno uključite sve makronutrijente u svoj obrok — ugljene hidrate, proteine i masti! Plus voće ili povrće za dodatne boje i dijetna vlakna. Izostavljanje bilo kog od ovih može učiniti obrok manje zadovoljavajućim i zasitnim. Svaki makronutrijent ima svoju svrhu u obroku i važno je da nijedan ne bude zapostavljen.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
2⃣ Jedite redovno (i dovoljno!) hrane tokom dana kako biste bili sigurni da ne gladujete, posebno kada je vreme za jelo. Ignorisanje signala gladi vas uvlači u nemogućnost da pravovremeno osetite sitost, pa je česta situacija prejedanje, tj. jedenje više hrane nego što želite.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
3⃣ Uključite faktor „zabave“ — ovo može biti dodavanje vašeg omiljenog sosa, preliva, dodatka ili odabir čipsa / pomfrita uz salatu / burger, kada vam se jede nešto hrskavo uz obrok.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
4⃣ Zabavite se u kuhinji — eksperimentišite sa začinskim biljem, začinima i sosevima kako biste pronašli kombinacije ukusa u kojima uživate i koje vama čine obrok još više ukusnijim. 🌿
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
5⃣ Jedite svesno i polako — ako žurite kroz proces jela, ne pravite pauze između zalogaja i brzo gutate hranu, to može da vas ostavi manje zadovoljnim. Potrebno je vreme da mozak registruje sitost, a ujedno ova pauza je dobra taktika kada vam naidje želja za nečim, a niste ni sigurni da li vam se to stvarno jede ili ne. Dozvolite sebi koji minut vremena da se misao slegne i da donesete svesnu odluku. Korišćenje pribora za jelo je jisto tako važan aspekt zadovoljstva obrokom.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
6⃣ Smanjite ometače pažnje (telefoni, TV, laptop, itd.) dajte sebi priliku da budete svesni i prisutni, angažujući svoja čula tokom jela. Kada jedemo nesvesno, vrlo često takav obrok lakše zaboravimo, a kada ne pamtimo, skloni smo da posežemo za nesvesnim grickanjem kasnije, izmedju obroka.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Ako vam je ovaj post bio koristan, sačuvajte ga ili pošaljite nekome kome bi takođe moglo biti od koristi! 💛

 

Da li si spremna da pronađeš svoj balans sa hranom?

Nije ti potrebna još jedna nova dijeta, režim ili plan. 

SAZNAJ VIŠE