Detox dijete i zašto ih treba izbegavati

Pojam detoksikacije se prvi put javlja ranih godina 20. veka. Postojala je ideja da su bolesti nastale kao posledica otpadnih produkata metabolizma koji se nagomilavaju u telu. Međutim, ubrzo već nakon nekih 10-ak godina taj mit je razrušen, ali je termin Detox ostao u upotrebi.

U medicinskom smislu pod terminom detoksikacija, smatra se čišćenje medicinskim postupcima od predoziranja nekim otrovnim materijama, poput alkohola, droga, lekova… To rade lekari, visoko stručno i obrazovano osoblje. Te procedure su veoma agresivne, i zahtevaju specijalne bolničke uslove, radi se ispiranje, transfuzija krvi, dijaliza…

 

 

Šta našem telu treba i šta ono procesuira?

Postoje vitalne organske i neorganske materije koje naš organizam procesuira a to su:

Voda, kiseonik, ugljeni hidrati, proteini, masti, vitamini, minerali i mikroelementi nukleinskih kiselina.

Mi ove supstance (materije) unosimo putem vazduha, unosa tečnosti i unosa hrane. Kako su ćelije našeg tela stalno aktivne (da nisu ne bismo bili živi) one ubacuju metaboličke produkte u krvotok, limfni sistem, i u vanćelijski prostor.

Glavni organi koji procesuiraju i eliminišu produkte metabolizma su : koža, bubrezi, crevni sistem, limfni sistem, jetra…

 

Najčešće imamo tri teorije zagovornika ovih režima, idemo redom…

 

 

 

 

 

Tvrdnja I (toksin se nataložio u telu)

Koncept detox dijeta, termina uopšte jeste da vam usled zauzetog životnog stila, pomažu da se brze rešite toksina koji se nataložio u telu. Ono što je važno jeste da većina hemikalija se ne zadržava u telu, one bivaju uklonjene od strane bubrega i jetre.

Većina proizvoda koji imaju kao ispirajuće dejstvo su u stvari obični diuretici, koji vas teraju da više idete u „wc“. Tako da oni uklanjaju samo vodu i soli. U nekim ekstremnim slučajevima ti diretični napici mogu toliko da snize nivo soli, što izaziva grčeve ili u najgorem slučaju komu. Vi ćete svakako osetiti trenutni gubitak težine usled dehidracije kao i sa saunom, ali to je samo privremeno, nakon što nadoknadite izgubljenu tečnost, kilaža se vraća.

 

Tvrdnja II  (čistači jetre i bubrega)

Organi koji i jesu čistači u telu , jetra, bubrezi, crevni sistem, njih treba da pročistite. Ovo nije ni malo tačno, njih nikako ne možete da očistite sokićima ili tako nekim vodicama, to se radi i jedino i može da se uradi u bolnici, i to ljudima koji su uneli u sebe neke opasne supstance ili u velikim količinama, poput predoziranja lekovima, drogom, allkoholom…

 

 

 

Tvrdnja III (slobodni radikali)

Imamo i tvrdnju da ovi magični napici neutrališu slobodne radikale koji kruže po telu.

Kažu da kao Detox napici ili suplementi sadrže mnogo antioksidanasa, koji će sve slobodne radikale po telu uništiti.  Slobodni radikali su nastali u telu, i tačno je da mogu da izazovu štetu ćelijama ali oni imaju i važnu ulogu u našem imunom sistemu, štite nas od bakterija i virusa. Telo proizvodi samo antioksidanse uz pomoć hrane u dobroj dijeti. Višak antioksidanasa se uklanja kroz bubrege. To je kao i sa proteinom, ne može da se iskoristi više nego što telo kaže. Sve u svemu imuni sistem se ne može ojačati ili poboljšati. Ne postoji nijedno naučno istraživanje koje potvrđuje da se imuni sistem može popraviti ovako nekim sokićima.

 

 

 

 

Organi koji savršeno rade svoj posao

Koža

Njena funkcija je zaštita, samim tim vrlo teško kroz nju nešto može da prodre. Tako da nikakvi detox proizvodi koji se mažu na telo nemaju mogućnost da prodru do internog sistema i  da tamo rade neki posao…

 

Jetra

U jetri se nalaze enzimi koji neke toksične supstance konvertuju u manje toksične, potom bivaju rastvorene u vodi i kao takve izbačene putem urina. Ukoliko jetra nije oštećena, ona sasvim dobro obavlja tu ulogu. I naravno nikakvi sokići ne mogu da utiču na taj proces.

 

Stomak

U pravom smislu domaćin, on sprečava da neke štetne bakterije i virusi idu dalje po telu.

Creva su zadužena za izbacivanje nepotrebne čvrste materije iz tela. Proizvodi koje oglašavaju kao čistače creva , uopšte ne pomažu ovaj proces, čak mogu da povrede protektivnu membranu crevnog sistema. U crevima se nalaze brojni mirkobi koji su nam prijatelji, kada ih uznemirimo (kao sa antibioticima) oni mogu da prodru unutra i izazovu infekcije.

Najčešće posledice nakon „čišćenja creva“ su mučnina, povraćanje, dijareja, grčevi u stomaku.

Zavisno od količine tečnosti koja se unese u telo, korisnici mogu da osete ozbiljne gubitke elektrolita u telu, što dalje dovodi do veoma lošeg rada jetre i bubrega, infekcije krvi, čak i smrtonosne dizenterije…

human-colon

 

 

 

Bubrezi

Kao sito rade svoj posao, svaka poželjna hemikalija (tečnost) je apsorbovana a svaka nepoželjna je prirodno izbačena kroz urin, kroz nekoliko sati,  i tako onemogućavaju da se nataloži u telu.

 

Limfni sistem

Bakterije i virusi se filtriraju kroz limfu uz pomoć limfnih čvorova. Potom imamo slezinu (krvno-limfna žlezda) koja filtrira bakterije i viruse iz krvi. Ovaj sistem konstantno cirkuliše, i nije ga moguće ubrazati ili usporiti, kako to propovedaju detox zagovornici.

 

 

Homemade detox napici

Najčešće se tu plasiraju detox vode, sokići, smoothie, koji su spravljeni isključivo od voća povrća i vode.  Ili se ispija neka voda sa limunom na prazan stomak ili se dnevni meni zasniva samo na ceđenim ili blendanim sokovima (voće – povrće), razni čajevi, kafe… Ovi režimi zabranjuju meso, masnoću, žitarice…

Pored nedostatka vitamina, minerala ugljenih hidrata i esencijalnih masnih kiselina, jedan od osnovnih problema ovih dijeta je nedostatak proteina koji se unosi, kao naravno i masnoća.

Protein je vitalni makronutrijent koji nam je potreban na dnevnoj bazi. Kada ga ne unosimo telo će se opskrbiti iz drugih izvora proteina poput mišićnog tkiva, organa ili kostiju. Tako da, vrlo često ljudi koji ekstremno pribegavaju ovim režimima, mogu da završe sa mnogo gorim zdravstvenim stanjem nego što su uopšte bili pre početka celog tretmana.

 

Znate i sami da gubitak mišićne mase vodi ka manjem obimu metabolizma, tako sagorevamo, tj. telu je potrebno manje kalorija. Mišićno tkivo je veoma metabolički aktivno i koristi veliku količinu energije kako bi opskrbilo svoje funkcije.

 

Detox dijete obećavaju i čistu kožu, umanjenje nadutosti i gubitak težine.

Svakako da ćete izgubiti težinu (ne masno tkivo) , i čim prekinete sa tim režimom i vratite se starom, eto i kilograma.

 

Kratko objašnjenje pojmova

TOXIN – je supstanca proizvedena od nečeg živog što je otrovno za ljude, zmijski otrov, ili bakterijski toxin botox..

 

TOXIC – toksicne materije

Druga hemiklaija koja moze biti štetna po ćoveka su: izduvni gasovi, teški metali , pesticidi, izbeljivači.

 

Dobra strana ceđenih sokića od voća i povrća

Smoothie i sokići su dobri samo u slučajevima ako njih dodatno koristite, tj, ako ćete umesto nekog veštačkog soka popiti izblendani miks nekog voća ili povrća, onda samo napred, jer ćete tako sebi obezbediti dodatnu količinu vitamina i minerala koja vam je potrebna. Domaći šejk (jogurt ili mleko, sa voćkicama, čak i da dodte malo meda, nije strašno) je svakako bolja opcija od onih iz „Meka“. Bilo bi dobro da to blendate, da pojedete celu voćku, a ne da pravite u sokovniku. Svakako će poneki takav sokić biti veoma koristan, ali nikako nije dobro da su vam oni glavni i jedini obroci. A najbolje od svega jeste da to voće i povrće jedete u komadu, da ih grizete. Njihova iskoristivost je pri takvoj primeni najbolja. Da biste dobili punu čašu smoothie-a potrebno je mnogo više komada ili grama voća ili povrća, nego što biste pojeli da jedete ovako u komadu. Tako da samim tim unosite više kalorija. Ovo se posebno odnosi na one koji imaju problema sa telesnom masom, uvek neki višak masti, idealan način da sebi još više otežate redukciju i jeste da spremate i pijete enormne količine ovih sokova. Izbalansirana ishrana, uz svaki obrok voće, povrće, neki izvor proteina, neke dobre masnoće i to je i više nego idealan obrok.

 

 

Naše telo samo po sebi radi 24h i izbacuje sve nepotrebne stvari, da ono nekada staje ne bismo preživeli. 

 

 

Detox dijeta koju ja preporučujem

Ako pušite prekinite sa pušenjem.

Smanjite konzumiranje alkohola.

Jedite izbalansirane obroke, nutritivno kvalitetnu hranu.

Jedite više voća i povrća.

Upražnjavajte fizičku aktivnost.

Uživajte do narednog čitanja

Nada 🙂

Reference:

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/jhn.12286/full
http://www.senseaboutscience.org/
http://jpck.zju.edu.cn/jcyxjp/files/ge/05/MT/0532.pdf
http://www.health.harvard.edu/press_releases/detox-diets-procedures-generally-dont-promote-health
http://menshealth.about.com/od/Nutrition-for-mens-health/fl/Detox-diets-Just-donrsquot-do-them.htm
http://researchmedicalcenter.com/your-health/?/100544/Detox-Diets-Debunked

Da li si spremna da pronađeš svoj balans sa hranom?

Nije ti potrebna još jedna nova dijeta, režim ili plan. 

SAZNAJ VIŠE