Da li šećer izaziva zavisnost?

NE!
Trenutno nema dokaza da šećer izaziva zavisnost kod ljudi. Zavisnost je fiziološki i psihološki proces koji uzrokuje zavisnost i simptome odvikavanja ako se supstanca koja izaziva zavisnost više ne uzima.

Iako su istraživanja na glodarima pokazala da pacovi pod određenim uslovima razvijaju reakcije nalik zavisnosti na supstance slatkog ukusa, ova zapažanja nisu konačno potvrđena kod ljudi.

Teorija zavisnosti od šećera je sugerisana povlačenjem paralela sa drugim oblicima zavisnosti, ali dosadašnja naučna istraživanja nisu pronašla nikakve ubedljive bihejvioralne ili neurobiološke indikatore koji liče na zavisnost od šećera.

Verovatno je da okruženje sa hranom igra važnu ulogu za ljude koji se prejedaju.
Visoka dostupnost hrane i pića koja su ukusna, zajedno sa društvenim okruženjem koje favorizuje velike porcije, može podstaći prejedanje.
Ovo okruženje može biti posebno izazovno za ljude koji su skloni da jedu preterano i koji pokazuju snažnu želju za slatkom ili masnom hranom.
Kao uobičajeni deo naše ishrane, šećeri daju energiju našem telu, ali takođe čine našu hranu privlačnijom. Kao i kod svih drugih makronutrijenata, prekomerna konzumacija šećera može imati neželjeni uticaj na težinu i zdravlje. Međutim, kada se jede umereno, tako da se postigne sveukupno uravnotežena ishrana, šećer se može uživati kao deo zdravog načina života.
 
Zaključak:
Trenutno nema dokaza da šećeri izazivaju zavisnost kod ljudi.

Da li si spremna da pronađeš svoj balans sa hranom?

Nije ti potrebna još jedna nova dijeta, režim ili plan. 

SAZNAJ VIŠE