Alkalna ishrana - Još jedna u nizu modernih dijeta

Alkalna ishrana je još jedna u nizu modernih dijeta koja nije potkrepljena nikakvim naučnim dokazima, ali je priča tako složena da ljudi koji žele da smršaju, lako poveruju u nju.
Generalno, sve dijete, a posebno one zasnovane na pseudonauci gađaju osobu u njene slabosti (u ovom slučaju je to mršavljenje, odnosno gojaznost) i zato oosoba lako poveruje u ono što se servira. Suština ideje alkalne dijete je u verovanju da određene namirnice mogu promeniti pH našeg tela kako bi postalo "kiselije" što dovodi do pogoršanja zdravlja i većeg rizika za nastanak hroničnih bolesti. Namirnice za koje smatraju da su "rizične" jesu: meso, riba, mlečni proizvodi, jaja, žitarice i alkohol.

Sa druge strane, tu su one namirnice koje stvaraju alkalno okruženje, što pomaže u sveukupnom zdravlju i naravno, gubitku kilograma. Tu spadaju biljni proizvodi poput voća, oraha, mahunarki, povrća...

Skroz je u redu smanjiti životinjske proizvode ukoliko tako želite, ali ne zbog tvrdnji koje nemaju veze sa istinom. :)

MIT BROJ 1: promenom ishrane možete promeniti pH vrednost organizma

Ne samo da je nemoguće, već bi i bilo opasno menjati pH organizma koji je regulisan između 7,33 i 7,44. Kada bi ispao iz tog opsega, bilo bi životno ugrožavajuće.

MIT BROJ 2: Alkalno stanje sprečava nastanak bolesti

Ovo se zasniva na pretpostavci da kisela hrana izaziva kiselo okruženje u telu što može dovesti do manifestacije različitih hroničnih bolesti koje pogađaju bubrege, kosti, zglobove ili čak dovesti do razvoja karcinoma. Ne postoje naučni dokazi koji podržavaju ovu teoriju da jedenje kisele hrane izaziva kiselo stanje u telu, ni da dovodi do bilo kakvih bolesti.

Ukoliko želite da unosite više namirnica biljnog porekla, potpuno vas podržavam jer to može imati razne benefite po vaše zdravlje, kao i po očuvanje planete.

Ali neka to bude iz zdravih motiva i sa naučno podržanim znanjem. 

Da li si spremna da pronađeš svoj balans sa hranom?

Nije ti potrebna još jedna nova dijeta, režim ili plan. 

SAZNAJ VIŠE