Kako da pobedite perfekcionizam po pitanju ishrane

Kada je perfekcionizam u pitanju, retko se zadrži samo na jednoj oblasti života, tako da većina perfekcionista ima takav odnos i prema hrani, svom telu, fizičkom izgledu.
Važno je reći da se perfekcionizam razlikuje od zdrave težnje ka napretku, on je znantno ekstremniji i podrazumeva određene stavke o kojima ćemo više u daljem tekstu.

Da li vam se često dešava da iznova i iznova obećavate sebi kako ćete od ponedeljka, prvog u mesecu sve ispočetka i bez greške? Da li se osećate loše i/ili kažnjavate sebe kada jedete van određenog plana ili hranu koju smatrate da ne treba da jedete?

Plan sam po sebi nije loš, baš kao ni rutina. Ali, sve dok je to u službi nas, a ne obrnuto.
Kada postanete robovi određenih pravila po pitanju hrane, to nije za vašu dobrobit.

Dobra vest je da čak i ako ste perfekcionista, možete promeniti svoj odnos prema hrani. Možete biti opušteniji i više uživati u namirnicama koje volite.

Kako?
Ovako!

Sledeća tri predloga će vam pomoći da malo po malo, postajete sve manje strogi prema sebi kada je hrana u pitanju.

1. SVAKI OBROK POSMATRAJTE ZASEBNO

U redu je da imate okvirni plan ukoliko vam to pomaže i olakšava samu organizaciju ishrane. Ali je problem ukoliko maltretirate sebe svaki put kada pojedete nešto što nije deo plana.
Možete pokušati sa time da svaki obrok posmatrate zasebno, tako da nemate šta da "prekršite".

Sasvim je normalno da pojedete slatkiš koji niste planirale. Uživajte u njemu i nastavite dalje.
Vremenom ćete naučiti da slušate signale svog organizma i znaćete kada ste zaista gladni, a kada je nešto drugo u pitanju. Svakako, dotle ćete stići ukoliko prestanete da maltretirate sebe svaki put kad pojedete nešto "loše".

Kategorisanje hrane na dobru i lošu je veliki izvor stresa i podstiče perfekcionizam, što na duge staze nikako nije dobro po vas, iako u datom momentu može delovati suprotno.

2. JEDITE KOLIKO VAM SE JEDE

Jedna od karakteristika perfekcionizma jeste preterano opterećivanje merenjem hrane i striktnim praćenjem svega. To se ne odnosi samo na situacije kada vam se jede više od propisanog već i kada biste možda stali sa jelom ranije.

Sada pokušajte sa nečim malo drugačijim. Umesto da se preterano fokusirate na porciju, pratite signale sopstvenog organizma. Kada osećate najveću glad? Kako se ona smanjuje?
Kada osećate da ste siti? Gde je granica između sitosti i prejedanja u vašem slučaju?

Uzmite obzir da je sasvim normalno da vam se neče svakog dana jesti ista količina hrane. Prirodno je da nam je jednog dana potrebno više energije (hrane), drugog više i tako u krug.

Svakako, ovo je malo problematičan predlog za nekoga ko ima problema sa prejedanjem jer te osobe uglavnom imaju slab kontakt sa signalima sitosti i gladi, ali se i to vremenom gradi i poboljšava. U svakom slučaju, nijedan savet nije potpuno univerzalan i morate i vi sami proceniti šta vam prija, a šta šteti.

3. BUDITE SAOSEĆAJNI PREMA SEBI

Ovaj predlog se često provlači i mogu reći da je jedan od univerzalnijih. Šta god da radite, mnogo će vam bolje i lakše biti ukoliko budete bili saosećajni prema sebi, što ne znači i preterano popustljivi i bez ikakve kontrole nad sobom.

Kada je hrana u pitanju, znamo da je čest izazivač osećaja krivice, sramote zbog sopstvene nedisiciplinovanosti, a kao posledica toga dođe samoosuđivanje. Problem sa tim je što ne dovodi do boljeg ponašanja, makar ne dugoročno. Što ste okrutniji prema sebi, to će vam biti teže da održite i zdrav odnos prema hrani, a to sve utiče na kvalitet života. Samoosuđivanje nas drži zatvorenim u obrascima koji nas muče.

Umesto toga, budite saosećajni i radoznali.

Sve i da se dogodi da se zaista prejedete, zaustavite se i zapitajte se "Šta se ovo dogodilo?"
Zbog čega? Postoji li određeni obrazac u mom prejedanju ili tome da posegnem za određenom hranom za kojom inače ne bih? Šta mi je tada istinski potrebno?

Kada saosećajno priđete sebi i rešenja će biti takva.

Na kraju, najvažnije je da za početak budete svesni problema. Da budete svesni da perfekcionizam nosi sa sobom karakteristike koje nisu najbolje za vas i da im se ne prepuštate bez preispitivanja. Svesnost je uvek prvi korak. A sve ostalo ćete već rešiti, jedno po jedno. :)

Da li si spremna da pronađeš svoj balans sa hranom?

Nije ti potrebna još jedna nova dijeta, režim ili plan. 

SAZNAJ VIŠE