Žudnja za određenom hranom - zašto se javlja i šta možemo sa njom?

Prirodno je da vam naiđu momenti kada se zaželite određene hrane, kakva god ona bila po vašim kriterijuma. A zasigurno ćete se više zaželeti onoga što okarakterišete kao loše i sebi to zabranite.

ŠTA JE TO ŽUDNJA ZA HRANOM?

Žudnju za hranom definišemo kao snažnu želju za određenom hranom. Kao što pretpostavljate, obično su to slatkiši, brza hrana, grickalice... I većina nas takvu žudnju doživljava upravo tada, kada smo u nekom posebnom raspoloženju koje uključuje potrebu za ugljenim hidratima.

Šta je najpametnije uraditi u tim trenucima? Odoleti iskušenju? Pojesti sve pred sobom?
Zameniti hranu za kojom žudite nekom zdravijom verizjom? Ili nešto treće?

Hajde prvo da vidimo:

ZAŠTO SE JAVLJA ŽUDNJA ZA ODREĐENOM HRANOM?

Važno je pre svega znati da je žudnja znak da nam nešto nedostaje. Bilo da se radi o određenom sastojku ili nedostatku pravilne ishrane u celini. Nema žudnje bez nedostatka.

To može biti i nedostatak fleksibilnosti, ali o tome ćemo kasnije.

Razlozi zbog kojih se može javiti:

* nedostatak kvalitetnog sna
* umor
* nedovoljan unos hrane
* hormonske promene
* emocionalni doživljaji
* izloženost hrani

Na neke od navedenih stvari imamo uticaja, na neke ne i to je normalno.

KAKO ISPRAVNO ODGOVORITI NA ŽUDNJU?
Istraživanja žudnje za hranom su različita. Ipak, čini se da se u jednom naučnici slažu, u tome da uskraćenost čini da tu hranu želimo daleko više nego da je sebi dozvoljavamo.
Bitno je da budete svesni da žudnja nije negativan osećaj, da nam šalje neki znak i da postoji mnogo razloga zbog kojih žudimo za hranom. To može biti od posebnog značaja za mnoge ljude koji osećaju sram, krivicu i sramotu i doživljavaju sebe kao slabe karaktere zbog toga što im se žudnja uopšte javlja.

Ono što i sama u praksi primećujem je to da se najviše žudi za hranom koja se najviše uskraćuje. Tako se upada u začarani krug koji više nije samo stvar fizičkog zdravlja već pre svega i psihičkog.

Šta bi bio zaključak, kako odgovoriti na žudnju?

Tako što ćete je poslušati. Pojedite hamburger, izađite u italijanski restoran ukoliko vam se jede pasta, pojedite tu kesicu čipsa. Odgovorite na svoju žudnju tako da vaš organizam bude svestan da ga čujete. I opustite se, goji višak kalorija, a ne to da li ste povremeno pojeli bilo šta. Mnogo je važnije ono što radite svakog dana.

ŠTA AKO ŽUDNJA NIKADA NE PRESTANE?

Verovatno nikad neće prestati, baš zato što je prirodno da se javlja. Samo ćete vremenom i uz slušanje svog organizma, vi pridavati daleko manji značaj. Neće vas plašiti, nećete bežati od njih niti pokušati da ih "ućutkate". Na kraju, zašto biste?
Počnite tako što ćete se hraniti pravilno, sa 80% nutritivno bogatih namirnica i 20% čega god želite. Podrazumeva se da unosite i dovoljno kalorija. Ako ne unosite dovoljno energije, telo će vas obavestiti o tome. Sama žudnja se često pojačava ograničenjima i neuhranjenošću. Ako se neprestano borite sa snažnom željom za hranom, počnite prvo tako što ćete prvo proceniti energetske potrebe svog tela kako biste bili sigurni da se ne izgladnjujete. Da li zadovoljavate te potrebe?

Zatim preispitajte svoj generalni stav prema hrani.

Postoji li nešto što sebi zabranjujete? U kakvoj je odnosu to sa hranom za kojom žudite?
Da li se žudnja javlja kada ste pod stresom? U tom slučaju bi puno pomogao razgovor za strčnim licem, umesto emocionalnog prejedanja. Ipak, važno je pomenuti da postoji razlika između emocionalnog prejedanja koje traje i povremene žudnje za određenom hranom, što najčešće rezultira manjim količinama.

Pre nego što osudite sebe jer osećate to što osećate, zapitajte se, šta je sada u nedostatku?
Moje fizičke ili emocionalne potrebe? Šta bi to moglo biti?
Uočavajte obrasce koji se pojavljuju kod vas, sigurno ih ima. Samo treba da slušate. :)

ZAKLJUČAK

Ukoliko žudite za palačinkom i ne pojedete je, kontantno ćete razmišljati o njoj. Ukoliko je pojedete, više neće biti važna. Više neće imati moć nad vama. Kada odreagujete odmah, obično se završi na daleko manjoj količini nego kada uspevate da odolite, a zatim se prejedete.

Slušajte svoj organizam i pratite njegove potrebe, umesto da procenjujete da li vam se dopadaju ili ne. :)

Da li si spremna da pronađeš svoj balans sa hranom?

Nije ti potrebna još jedna nova dijeta, režim ili plan. 

SAZNAJ VIŠE